GINECOMASTIE BĂRBAȚI
Informații generale
Diagnosticul de ginecomastie indică o creștere anormală a glandelor mamare la bărbați, fără a fi asociată cu o anumită tumoare. Cel mai adesea, cei care se confruntă cu afecțiunea sunt nou-născuții, adolescenții și bărbații în vârstă.
Ginecomastia este caracterizată atât de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, cât și de dezvoltarea în exces a țesutului glandular. În multe cazuri, aceste două aspecte se combină, rezultând într-o creștere anormală și vizibilă a sânilor la bărbați.
Pornind de la aceste caracteristici, ginecomastia poate fi clasificată în trei principale tipuri:
Totodată, ginecomastia se poate dezvolta unilateral, în cazul unui singur sân, sau bilateral, afectându-i pe ambii.
Cauze ginecomastie bărbați
Ginecomastia se poate dezvolta ca urmare a:
TRATAMENT GINECOMASTIE
Diagnostic
Diagnosticul ginecomastiei se realizează printr-un examen fizic detaliat, o anamneză medicală amănunțită și analize de sânge. În anumite situații, pot fi necesare investigații imagistice suplimentare, cum ar fi mamografia sau ecografia mamară, pentru a exclude alte posibile cauze ale creșterii sânilor.
Există mai multe tipuri de tratament pentru ginecomastie, inclusiv modificarea stilului de viață, terapia hormonală și tratamentul medicamentos. Cu toate acestea, atunci când opțiunile non-chirurgicale nu oferă rezultatele dorite, se recomandă intervenția chirurgicală.
Operație ginecomastie
Tratamentul chirurgical pentru ginecomastie se efectuează sub anestezie generală, timp de aproximativ 2 ore, și poate include:
Recuperare
După intervenția de ginecomastie, pacienții sunt nevoiți să poarte o bustieră sau un corset compresiv timp de 30 de zile. Hainele pe care aceștia le pot purta trebuie să fie cât mai largi și elastice, pentru a nu agrava tumefierea zonei operate.
Astfel de proceduri permit pacienților să se reîntoarcă la activitatea obișnuită în doar câteva zile. Cu toate acestea, exercițiile fizice intense și întinderile trebuie evitate pentru primele 6 săptămâni.
Durerea își poate face și ea simțită prezența, însă pentru aceasta se recomandă administrarea analgezicelor. În ceea ce privește zona operată, aceasta va fi ușor învinețită și umflată. Este posibil să existe scurgeri din zonele de incizie.
Cicatricile rezultate în urma exciziilor vor căpăta un aspect final abia după 1 an de la intervenție. Este foarte important ca în această perioadă să fie evitată expunerea directă la soare a zonelor operate, altminteri pacienții riscă să dezvolte hiperpigmentări.
Riscuri ginecomastie
Înainte de programarea unei intervenții de ginecomastie, pacienții sunt informați în detaliu despre riscurile asociate procedurii. Acest proces face parte din procedura standard de consimțământ informat înainte de orice intervenție chirurgicală.
Prin semnarea consimțământului informat, pacienții confirmă că au înțeles riscurile și își exprimă acordul în mod conștient și voluntar pentru a le asuma în timpul și după operație:
Tratamentul chirurgical pentru ginecomastie
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii