PROCEDURI DE REMODELARE FACIALĂ
În funcție de obiectivele și de tehnicile de cosmetizare propuse, procedurile de remodelare facială se împart în 3 principale categorii:
- 1
Implanturi faciale
- 2
Lipofilling facial
- 3
Remodelare facială
ATENȚIE! Înaintea hotărârii asupra oricăreia dintre aceste intervenții, va fi necesar un consult inițial la cabinetul dr. Beedasy. În cadrul acestuia, vor fi analizate starea de sănătate și istoricul medical al pacienților, precum și structura osoasă a feței și a țesuturilor subcutanate. Totodată, pacienții vor fi informați cu privire la modul și condițiile în care procedura va avea loc, precum și despre riscurile asociate intervențiilor.
REMODELARE FACIALĂ PRIN IMPLANTURI
Implanturi faciale
Dispozitive medicale introduse sub pielea sau mușchii feței pentru a modifica forma, volumul sau conturul acesteia se numesc implanturi faciale. Acestea sunt fabricate cel mai adesea din silicon și sunt considerate a fi sigure pentru corpul uman. Inserarea implanturilor faciale se face printr-o incizie realizată la nivelul zonei asupra căreia s-a decis să se intervină. Totodată, fixarea implanturilor pe poziții se face fie cu ajutorul suturilor, fie cu cel al șuruburilor din titan.
Scopul unui implant facial poate fi acela de:
Tipuri de implanturi faciale
Fiecare pacient prezintă atât o fizionomie unică, cât și obiective diferite în ceea ce privește cosmetizarea facială. Tocmai din aceste considerente, implanturile faciale sunt concepute pentru a răspunde unor nevoi și situații specifice. Acestea se deosebesc între ele în funcție de mai multe criterii:
Intervențiile de remodelare facială prin implant
Chiar dacă orice zonă a feței poate fi augmentată cu ajutorul implanturilor, oasele obrajilor, barbia și mandibula sunt cele mai frecvente localizări ale utilizării acestora.
Implant pomeți
Implanturile malare sunt cele care pot reda cu succes volumul și conturul pomeților plați sau atrofiați. Această intervenție presupune crearea unei incizii fie în zona buzei superioare, fie în cea a pleoapei inferioare. Prin intermediul acesteia se creează un buzunar prin care implantul malar poate fi ulterior introdus și fixat.
La final, inciziile sunt închise cu ajutorul suturilor și sunt aplicate câteva bandaje compresive, pentru a ajuta la reducerea umflăturii și pentru a susține zona operată în timpul procesului de vindecare.
Întreaga durată a procesului nu depășește, de regulă, 30-45 de minute.
Implant bărbie
Această intervenție, cunoscută la scară largă drept mentoplastie, folosește implanturile mentoniere pentru a proiecta bărbia, definind linia mandibulară și creând un profil facial mai armonios.
În general, această procedură se adresează persoanelor a căror bărbie este slab definită, retrasă sau proeminentă.
Mentoplastia durează între 30 și 60 de minute, timp în care se realizează o incizie intraorală în zona buzei inferioare sau în piele, în cuta naturală de sub bărbie.
Implanturile sunt introduse în acest buzunar creat deasupra părții frontale a maxilarului, iar apoi acestea sunt fixate cu ajutorul suturilor resorbabile. Ulterior, zona asupra căreia s-a intervenit este bandajată, pentru a preveni tumefierea și pentru a diminua senzația de disconfort.
Implant maxilar
Procedura de augmentare a mandibulei vine în ajutorul celor a căror linie a maxilarului este slab definită și își doresc un aspect mai angular al feței. La fel ca în cazul implanturilor malare sau mentoniere, și cele mandibulare sunt introduse prin intermediul așa-ziselor buzunare create în urma inciziilor. De această dată, însă, inciziile se realizează pe fiecare parte a buzei inferioare.
Comparativ cu celelalte două tipuri de metode de cosmetizare, aceasta durează cel mai mult: în medie, până la 1-2 ore.
Pe durata procedurilor, pacienții se află sub efectul anesteziei generale, astfel că aceștia sunt nevoiți să petreacă o noapte internați, pentru a se afla sub observație medicală.
Rezultatele inițiale se pot observa odată cu finalizarea intervențiilor, după ce tumefierea zonelor tratate se retrage. Aspectul final se definitivează odată cu primele 6-8 săptămâni de la efectuarea procedurilor.
De reținut este faptul că, deși efectele implanturilor faciale sunt unele de durată, acestea nu pot opri procesul natural de îmbătrânire. Menținerea unui aspect întinerit și plăcut se află în strânsă legătură cu stilul de viață adoptat de fiecare pacient în parte, precum și cu factorii de ordin genetici.
REMODELARE FACIALĂ PRIN LIPOFILLING
Lipofilling facial
Lipofilling-ul facial, o tehnică perfecționată la începutul anilor nouăzeci și extrem de apreciată în rândul chirurgilor estetici, redă volumul zonelor de la nivelul feței. Această procedură corectează imperfecțiunile faciale, folosind grăsimea proprie a pacientului. Acesta este și motivul pentru care procedura mai poartă denumirea de injectare cu grăsime autologă sau lipotransfer facial.
Grăsimea poate fi preluată din zone precum abdomen, fese sau coapse. Ulterior, aceasta este injectată în diverse zone faciale, precum obraji, pomeți, buze, cearcăne, bărbie, mandibulă sau frunte.
Scopul procedurii constă în corectarea obrajilor căzuți sau scobiți, a ridurilor naso-labiale adânci și, în unele cazuri, a celor dintre pleoapele inferioare și obraji. În plus, este una dintre cele mai frecvente metode de augmentare a buzelor.
Recoltarea și pregătirea grăsimii autologe
Procedura de lipofilling facial începe prin recoltarea grăsimii din zona donatoare, apelând la liposucție. De obicei, cu ajutorul unor microcanule și microincizii (3-5 mm), se îndepărtează circa 200 cc grăsime din zona donatoare. Pentru că odată ce aceasta va fi injectată, aceasta se va dizolva în proporție de 30%, medicii chirurgi trebuie să anticipeze resorbția, făcând o supracorecție.
Raportul dintre grăsimea aspirată și cea utilizată în decursul intervențiilor de lipofilling este de 1 la 3 sau 1 la 4, tocmai din acest motiv e nevoie de o cantitate mai mare de grăsime recoltată. În continuare, grăsimea este centrifugată, în vederea filtrării ei. Principiul este unul simplu: toate impuritățile trebuie eliminate, astfel încât să rămână doar celulele adipoase sub forma unui țesut gras în stare lichidă.
În cazul în care grăsimea recoltată urmează să fie aplicată în zonele delicate ale feței, atunci procesul de purificare a acesteia va fi mai intens. În schimb, în cazul în care aceasta va fi folosită pentru a oferi volum substanțial, nivelul său de vâscozitate va trebui să fie unul mai mare și, implicit, filtrarea acesteia nu va mai fi atât de intensă.
Odată ce grăsimea este pregătită pentru injectare, aceasta va fi introdusă în cantități extrem de mici cu ajutorul unei canule fine. Obiectivul este ca aceasta să fie înconjurată de cât mai mult țesut sănătos, pentru a-i oferi acesteia oxigenul și nutrienții necesari.
Procedura nu depășește, de regulă, durata unei ore, însă acest lucru depinde mai ales de dimensiunea suprafețelor tratate. Anestezia se realizează local, atât în ceea ce privește zona donatoare, cât și în cazul celei tratate. Cicatricile rezultatele în urma recoltării sunt ascunse și aproape insesizabile, iar rezultatele sunt permanente.
Pentru că grăsimea injectată are nevoie de timp pentru a se putea adapta, rezultatele finale vor putea fi observate abia începând cu cea de-a treia săptămână. Procesul de îmbătrânire nu poate fi însă împiedicat printr-o procedură de lipofilling. Tocmai din acest motiv, menținerea rezultatelor obținute depinde mai ales de stilul de viață urmat de către pacienți, precum și de genetica acestora.
Tipuri de lipofilling facial
REMODELARE FACIALĂ PRIN LIPOSCULPTURĂ
Liposculptură facială
Liposculptura facială are drept obiectiv extragerea grăsimii localizate la nivelul obrajilor, maxilarului și gâtului, sau, cel mai adesea, la nivelul bărbiei. Mai exact, este vorba despre țesutul adipos care nu a putut fi îndepărtat cu ajutorul dietei sau al sportului.
Deși eliminarea sa se face cu ajutorul liposucției, liposculptura facială reprezintă o tehnică cu mult mai puțin invazivă decât aceasta. În plus, este mai puțin dureroasă și oferă rezultate mai precise decât o poate face o intervenție de liposucție.
Cheia succesului atunci când vine vorba despre procedurile de liposculptură constă în a menține întotdeauna echilibru între cantitatea de grăsime îndepărtată și cea păstrată.
În cazul în care o cantitate mult prea mare de grăsime este eliminată, rezultatul poate fi un efect de îmbătrânire. Pe de altă parte, neîndepărtând suficient de mult țesut adipos, procedura nu va putea avea un rezultat observabil.
Procedura de liposculptură facială
Intervenția chirurgicală implică îndepărtarea excesului de grăsime folosind canulele fine. Acestea sunt conectate, pe de-o parte, la un sistem de vid, iar pe de alta, iau contact cu zona tratabilă prin intermediul unor incizii de câțiva milimetri.
Cea mai frecvent utilizată tehnică pentru această procedură este cea tumescentă. Aceasta constă în tratarea zonelor vizate cu o soluție de xilină și adrenalină pentru a reduce sângerarea și disconfortul postoperator.
După această etapă, excesul de grăsime este extras, iar grăsimea rămasă este modelată pentru a obține un contur facial natural. Inciziile sunt apoi închise, iar cicatricile rezultate sunt discrete, având mici dimensiuni.
Întreaga intervenție durează între 1 și 3 ore, timp în care pacienții se află sub efectul anesteziei locale.
Deși efectele liposculpturii faciale sunt vizibile imediat după procedură, rezultatul final se dezvăluie treptat pe parcursul a 3-6 luni. Acest aspect se datorează procesului natural de vindecare al organismului, care are nevoie de timp pentru a reabsorbi grăsimea reziduală și pentru a remodela țesuturile.
RECOMANDĂRI GENERALE ȘI RISCURI REMODELARE FACIALĂ
Indicații preoperatorii
Procedurile de remodelare facială sunt recomandate atât femeilor, cât și bărbaților, cu mențiunea că procesul de maturizare al feței acestora trebuie să se fi încheiat deja înainte de a recurge la chirurgia estetică. De asemenea, este de preferat ca greutatea acestora să fie una stabilă, deoarece fluctuațiile pot afecta rezultatele procedurilor.
Pacienții trebuie să fie atenți și la medicamentație și stilul de viață pe care îl adoptă. Remodelarea facială nu poate avea loc fără ca aceștia să renunțe la consumul de tutun timp de minimum 2 săptămâni înainte de intervenție. Totodată, acestora le este interzisă administrarea de aspirină sau alte medicamente care pot crește riscul de sângerare.
Indicații postoperatorii
Pentru a asigura un proces de recuperare optim, este esențial ca recomandările medicului să fie urmate îndeaproape. Acesta durează, în medie, între 2 și 4 săptămâni.
În primele 24h de la intervenție, aplicarea machiajului sau spălarea feței este strict interzisă.
De-a lungul cel dintâi săptămâni, se va putea observa apariția echimozelor și a tumefierii localizate. Senzația de rigidizare a pielii poate apărea și ea, însă dispare pe măsură ce inciziile se vindecă, zona afectată urmând să-și recapete aspectul natural.
Pentru durerea resimțită vor fi prescrise medicamente antiimflamatoare, precum și antibiotice. Totodată, este recomandată aplicarea compreselor reci pe zonele tratate, căci acestea ajută la ameliorarea stărilor de disconfort și previne tumefierea.
Orice activitate care prezintă riscul de a ridica pulsul sângelui trebuie evitată în primele două săptămâni. Deși pacienții își pot relua activitatea profesională începând cu primele 5-10 zile, este de preferat ca aceștia să evite conversațiile susținute. Repausul vocal este necesar mai ales în cazurile în care inciziile realizate sunt de natură intraorală.
Pentru gestionarea acestora, pacienții vor fi nevoiți să utilizeze apa de gură antiseptică în detrimentul periajului dinților. Mai mult, aceștia vor primi câteva sugestii în ceea ce privește meniul postoperator. În această perioadă trebuie evitate mâncărurile fierbinți, cele care necesită masticație îndelungată și cele sărate – căci acestea conduc la retenția de apă și măresc inflamația locală.
În cazul unei intervenții de liposculptură facială, pacienții vor purta timp de 3-4 săptămâni un garment special, pentru a comprima zona tratată pentru a reduce umflarea și a ajuta la modelarea conturului facial.
Alte recomandări de care pacienții trebuie să țină cont:
Riscuri asociate
Înainte de procedura chirurgicală, pacienții sunt informați cu privire la riscurile asociate intervenției pentru care optează. Aceștia vor semna, totodată, un formular prin care confirmă că au luat la cunoștință aceste riscuri:
Remodelare facială
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii