Tipuri de reducție mamară
Când vine vorba de o intervenție estetică precum este cea de reducție mamară, există o serie de tehnici la care medicii specialiști pot apela. Bineînțeles, alegerea unei opțiuni în detrimentul alteia depinde de nevoile și preferințele pacientelor, dar și de factori precum:
- Cantitatea de țesut mamar care trebuie îndepărtată;
- Forma și dimensiunea sânilor;
- Poziția mameloanelor;
- Calitatea pielii în zona vizată.
Cele mai frecvent utilizate tehnici de reducție mamară sunt:
OPERAȚIE DE MICȘORARE SÂNI
Cui se adresează intervenția de reducție mamară?
Intervenția de micșorare de sâni se potrivește pacientelor:
Intervenția se dovedește un real ajutor, mai ales în cazul doamnelor și domnișoarelor care dezvoltă probleme de sănătate în plan fizic și emoțional din cauza dimensiunii propriilor sâni. Dincolo de beneficiile operației de micșorare a sânilor, pacientele trebuie să înțeleagă faptul că intervenția NU este recomandată dacă:
Înainte de intervenția de micșorare sâni
Pentru ca rezultatele obținute în urma intervenției să fie unele satisfăcătoare pentru paciente, cu câteva săptămâni înainte de operație au loc primele consultații și discuții alături de medicul specialist. De-a lungul acestora, sânii sunt măsurați și examinați, în vederea stabilirii viitoarelor caracteristici ale acestora: volum, formă și poziția areolelor și a mameloanelor. Tot acum sunt discutate și tehnicile, precum și avantajele și riscurile pe care reducția mamară le implică.
În toată această perioadă pre-operatorie, pacientele au responsabilitatea de a comunica deschis așteptările pe care le au de la intervenție.
Mai mult, istoricul medical al acestora este și el discutat, la fel ca stadiul actual, și sunt recomandate analizele ce necesită a fi efectuate înainte de intervenție:
- Analize de sânge;
- Radiografie pulmonară;
- CT pulmonar;
- Electrocardiogramă;
- Ecografie mamară.
Pacientele mai au și responsabilitatea de a respecta interdicțiile asociate perioadei pre-operatorii:
- Consumul de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante sau anticoncepționale este interzis pentru cel puțin o lună înainte de intervenție;
- Acestea trebuie să renunțe la fumat timp de minimum 21 de zile înainte de operație;
- Nu este permis consumul de lichide sau alimente cu mai puțin de 6h înainte de intervenție;
- Reducția mamară nu poate fi realizată în perioada ciclului menstrual.
În timpul operației de micșorare de sâni
Operația durează aproximativ 3 ore, însă intervalul poate varia, în funcție de numărul de corecții necesare. Aceasta se efectuează sub anestezie locală (intubație orotraheală), iar după finalizarea sa, pacientele rămân internate timp de 1-2 zile.
După operația de reducție mamară
În primele 24-48h de la intervenție, este vital ca în zona operată să nu se formeze acumulări de sânge. În acest sens, vor fi folosite tuburi de drenaj, atașate de-o parte și de cealaltă a trunchiului pacientei.
În perioada imediat următoare, vor fi necesare și bandajele compresive, precum și bustierele postoperatorii. Este recomandat ca acestea din urmă să fie purtate timp de 6-8 săptămâni, astfel încât sânii să fie constant susținuți de-a lungul procesului de recuperare.
În ceea ce privește durerea resimțită în regim postoperator, aceasta este de intensitate medie. Disconfortul produs de aceasta poate fi eliminat, pe de-o parte, de medicamentele prescrise de medic și, pe de alta, prin aplicarea compreselor reci deasupra zonei afectate.
Durerea poate fi însoțită de senzația de amorțire, precum și de apariția edemului local, a echimozelor și de tulburările de sensibilitate ale areolei. Acestea tind să dispară după primele 2 săptămâni.
Firele de sutură se extrag la 14 zile după intervenție, iar controalele se fac regulat, o dată la 2-3 zile.
Recomandări postoperatorii reducție mamară
- Nu dormiți pe burtă timp de 6 săptămâni după realizarea intervenției estetice;
- Evitați expunerea la soare sau mersul la solar în primele 3 luni de zile, pentru a evita o colorare inestetică a zonei vizate;
- Încercați să vă reîntoarceți la activitățile obișnuite după primele 2 săptămâni postoperatorii;
- Nu vă expuneți unui efort fizic prea mare. Exercițiile intense și solicitante, care presupun ridicarea de greutăți, pot fi reluate abia după primele 6-8 săptămâni și doar cu aprobarea medicului.
Cicatrici reducție mamară
În funcție de tehnica aleasă, în urma intervenției de reducție a sânilor, pacientele se pot confrunta cu:
- o cicatrice circulară, în jurul areolei;
- o cicatrice verticală, până în șanțul submamar;
- o cicatrice în pliul inframamar.
În primele 6 luni, cicatricile tind să fie mai roșii, iar după primele 12 luni, culoarea acestora începe să se deschidă. După 2 ani, acestea aproape că nu se mai disting.
Uneori, după intervenția de reducție mamară, e nevoie de o corecție pentru ascunderea acestor cicatrici. O astfel de intervenție poate fi realizată după primele 18 luni de la operația de micșorare de sâni.
Rezultate finale operație de micșorare sâni
Între două și trei luni – atât durează până ce pacientele vor putea observa, cel puțin cu aproximație, rezultatul final. Cu toate acestea, șansele ca zona asupra căreia s-a intervenit să continue să se schimbe în primele 12 luni de la operație sunt destul de mari.
ATENȚIE! Rezultatele operației de micșorare a sânilor nu sunt permanente. Odată cu trecerea anilor, procesul de îmbătrânire poate afecta din nou gradul de lăsare al sânilor. Același lucru se aplică și în cazul acumulării excesive în greutate sau în cazul apariției unei noi sarcini.
Riscuri și complicații micșorare sâni
Pacientele care optează pentru micșorarea sânilor se expun următoarelor riscuri și potențiale complicații:
Reducție mamară
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii