LIFTING MAMAR
Ce presupune intervenția de mastopexie?
Intervenția de mastopexie are în vedere ridicarea și întărirea sânilor prin redistribuirea țesuturilor și eliminarea excesului tegumentar. Totodată, în cadrul acestei operații, mărimea areolelor va fi redusă, iar poziția lor ridicată mai sus pe profilul sânului. Procedura se realizează pe baza unui pedicul neurovascular ce asigură vascularizarea și sensibilitatea areolei după intervenție.
Când este necesară mastopexia?
Mastopexia devine necesară atunci când ne confruntăm cu ptoza mamară – sânii lăsați. Ptoza mamară apare atunci când învelișul tegumentar al sânilor este mai mare decât volumul glandei mamare. Fenomenul apare atunci când elasticitatea pielii scade sau atunci când sistemul de ligamente suspensoare ale glandei mamare nu mai funcționează corespunzător.
Există 3 grade de ptoză mamară, în funcție de poziția areolei în raport cu pliul inframamar și stern:
Ridicarea sânilor se poate realiza cu sau fără implanturi mamare. Însă, pentru ca acest tip de intervenție chirurgicală să fie posibilă, trebuie să existe suficient țesut restant pentru ca sânul să poată fi remodelat. În termeni simpli, uneori, după strângerea excesului de piele, e posibil să nu rămână un volum suficient și satisfăcător de glandă naturală pentru a asigura un rezultat estetic. Acest aspect va fi discutat alături de medicul specialist.
Sânii mai pot fi remodelați prin lifting, fără ca volumul acestora să fie redus. Însă, din cauza greutății acestora, probabilitatea ca aceștia să se lase în timp e destul de mare. Tocmai din acest motiv, mastopexia își propune o reducție parțială a volumului glandelor – în acest fel, durata rezultatelor este prelungită.
ATENȚIE! Rezultatele obținute în urma intervenției nu sunt permanente. În timp, sânii se vor lăsa din nou, din cauza ligamentelor suspensoare afectate.
Cauze ale ptozei mamare
Fie că vorbim despre forma naturală sau despre gradul de fermitate, sânii unei femei suferă modificări de-a lungul anilor. Toate aceste schimbări și pierderi în elasticitate pot fi cauzate de factori precum:
- Sarcina;
- Perioada de alăptare;
- Fluctuațiile în greutate;
- Procesul de îmbătrânire;
- Cauzele ereditare.
Alături de formă și fermitate, areola mamară suferă și ea modificări în timp. Pentru că tendința acesteia este de a se lărgi, mastopexia își propune să reducă dimensiunea areolelor și să le rotunjească forma.
Este important de știut faptul că nu va exista simetrie perfectă între areole, iar poziția lor nu va fi permanent la același nivel. La un an de la operație, se poate reinterveni și îmbunătăți aspectul acestora printr-un retuș chirurgical sub anestezie locală.
RIDICARE SÂNI
Cine poate beneficia de operația de mastopexie?
De obicei, femeile apelează la o astfel de operație după o scădere bruscă și dramatică în greutate. Alteori, acestea se află în perioada de după naștere sau alăptare, sau la menopauză.
Operația de mastopexie se adresează tuturor pacientelor care:
Tipuri de mastopexie
- Mastopexie bilaterală: intervenția se desfășoară la ambii sâni;
- Mastopexie unilaterală: intervenția se desfășoară la un singur sân, în cazul unei asimetrii.
ATENȚIE! Mastopexia este o intervenție de lifting al sânilor. Dacă nu este realizată cu ajutorul unui implant mamar, aceasta NU va produce un efect de mărire a sânilor.
OPERAȚIE RIDICARE SÂNI
Tipuri de operație
Există mai multe de tipuri de operație de mastopexie, clasificate în funcție de gradul de ptoză al sânilor. Toate implică incizii – mai mici sau mai mari – prin care pielea în exces poate fi eliminată:
Planificarea operației de mastopexie
Planificarea operației începe în cadrul primului consult la cabinetul dr. Amit. De-a lungul acestui consult, acesta discută cu pacientele sale motivele pentru care acestea își doresc să apeleze la o astfel de intervenție, precum și aspectele ce țin de istoricul lor medical.
Tot în cadrul consultului inițial, pacientele sunt întrebate dacă plănuiesc să devină sau nu mame în viitorul apropiat. Ulterior, dr. Amit va explica riscurile pe care mastopexia le implică, precum și pașii care stau la baza acestei intervenții, incluzând tehnicile folosite, cicatricile rezultate, procesul de recuperare și, desigur, așteptările pacientelor. Este foarte important ca acestea să comunice sincer și deschis ceea ce își doresc, dar să aibă și așteptări realiste.
La final, pacientelor le vor fi prezentate imagini cu modul în care sânii celorlalte paciente arătau înainte și după intervenție. De reținut este faptul că rezultatele sunt individuale și depind de fizicul și de capacitatea fiecărei persoane de a se vindeca.
Pregătirea înainte de operația de mastopexie
Este foarte important ca pacienta să evite băuturile alcoolice și fumatul cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație. În general, fumatul conduce la probleme de vindecare precum necrozarea areolelor, a tegumentului sau dehiscența plăgilor.
În această perioadă, unele vitamine, aspirina și derivații acesteia, ibuprofenul, spirulina sau ginkgo biloba trebuie evitate. Acestea pot crește riscul de apariție al hemoragiilor atât în timpul intervenției, cât și ulterior.
Medicul va solicita un set de analize pe care pacientele sunt nevoite să le facă înainte de operație. Acestea includ o ecografie mamară și/sau o mamografie cu scor BIRADS imprimat. Este foarte important ca pacientele să meargă la un centru imagistic care lucrează în mod frecvent cu sânii, fie ei operați sau nu.
Mastopexia presupune anestezierea generală a pacientelor. Tocmai de aceea, acestora le este interzis să mănânce sau să bea orice, cu minimum 6 ore înainte de a intra în sala de operație.
Intervenția de mastopexie
Operația de mastopexie include mai multe etape pe care medicul chirurg le va parcurge:
- Înainte de operație, medicul estetician va efectua desenul cu ajutorul unui marker;
- Pacienta este indusă sub anestezie generală, timp în care nu simte și nu își amintește nimic;
- Inciziile sunt efectuate, în funcție de marcajul preoperator;
- Excesul de piele este îndepărtat, iar mamelonul este repoziționat mai sus;
- Glanda este remodelată. Sânii pot fi și simetrizați, cu scopul de a egaliza pe cât posibil cele două areole;
- Urmează sutura, care se face de obicei în 3 straturi, cu fire de tip resorbabile. Acestea nu necesită scoate ulterioară și sunt introduse sub piele, astfel încât aspectul cicatricilor să fie unul cât mai plăcut. *
* Rareori, pentru o închidere perfectă a pielii, se apelează și la câteva fire neresorbabile, extrem de fine. Acestea sunt extrase la 2 săptămâni de la intervenție și nu lasă urme.
Ridicare de sâni
Recuperare după mastopexie
Mastopexia este o intervenție chirugicală și, la fel ca orice altă operație efectuată sub anestezie totală, necesită o anumită perioadă de recuperare. Iată ce presupune aceasta:
Controlul medical după operația de mastopexie
Prima vizită la medicul chirurg va fi la 2 săptămâni de la efectuarea operației. În cadrul acestei prime vizite, medicul va scoate steristripsurile și/sau firele de sutură, dacă e cazul. Totodată, rolul acestor vizite postoperatorii este și acela de a informa pacientele cu privire la următorii pași necesari și de a rezolva potențialele probleme apărute.
Următoarele controale sunt la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni și 12 luni de la operație.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Mastopexie
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii