TRATAMENT LIFTING FACIAL
Procedurile chirurgicale de lifting facial se împart în 3 categorii principale:
LIFTING FRONTAL ȘI DE SPRÂNCENE
În timp, din cauza înaintării în vârstă, trăsăturile faciale se schimbă, conferindu-ne un aspect mai obosit, supărat sau îmbătrânit decât e cazul. De cele mai multe ori, aceste schimbări apar mai întâi la nivelul frunții și la nivelul regiunii sprâncenelor.
Obiectivul unui lifting frontal – cunoscut și sub denumirea de lifting al frunții și/sau al sprâncenelor, este acela de a elimina ridurile și cutele și de a îmbunătăți ridurilor de expresie din aceste zone.
Totodată, sprâncenele lăsate pot fi și ele ridicate odată cu această procedură, oferind zonei superioare a feței un aspect mai ferm și întinerit. Astfel, rezultatul unui lifting frontal reușește să confere pacienților un aspect mai plăcut și revigorat.
Intervenție
Procedura de lifting facial frontal implică repoziționarea, modificarea și îndepărtarea țesuturilor și a mușchilor situați sub piele. Astfel, sursele ridurilor și cutelor de pe frunte sunt corectate printr-o intervenție care poate fi efectuată fie sub anestezie locală intravenoasă, fie sub anestezie generală.
Câteodată, intervenția se poate efectua cu ajutorul endoscopului, iar alteori cu ajutorul unor instrumente speciale introduse prin inciziile de mici dimensiuni realizate de către medic la linia de inserție a părului.
Tehnica poate fi efectuată și în combinație cu inciziile ascunse la nivelul cutelor naturale ale pleoapelor superioare, astfel încât ridurile de expresie situate între sprâncene sau la rădăcina nasului să poată fi eliminate.
O variantă tehnică a acestei proceduri este liftingul coronal, care se concentrează în mod particular pe corectarea unor regiuni specifice ale sprâncenelor. Tehnica implică o incizie de la o ureche la cealaltă, ridicând fruntea și îndepărtând excesul de piele din scalp.
Dezavantajul acestei variante constă, însă, în timpul de recuperare asociat, care adesea este mai mare decât în cazul endoscopiilor, din cauza dimensiunii inciziei.
Rezultatele intervențiilor apar treptat, pe măsură ce tumefierea și hematoamele vor dispărea, iar fruntea va căpăta un aspect fin și întinerit.
Inciziile
Liniile inciziei unei proceduri de lifting de sprâncene sunt bine ascunse în păr sau în contururile naturale ale feței, pentru a asigura un rezultat cât mai estetic și mai discret.
O excepție de la regulă sunt, însă, cazurile în care inciziile sunt plasate în linia părului frontal, pentru a contribui la îngustarea frunții sau pentru a realiza alte corecții estetice dorite.
Inciziile de lifting frontal se închid, de regulă, prin:
Recuperarea
După terminarea intervenției, zona frunții poate fi lipită cu adeziv tisular special, iar capul este bandajat, pentru a reduce tumefierea și sufuziunile. Uneori, poate fi utilizat și un tub subțire pentru drenarea sângelui în exces sau a fluidelor ce se pot colecta sub piele.
Pacienții primesc întotdeauna instrucțiuni specifice cu privire la modul în care zona inciziei trebuie îngrijită. Totodată, acestora le sunt prescrise o serie de medicamente necesare în procesul de recuperare, urmând să le fie comunicate și perioadele de consultație postoperatorie alături de chirurgul plastician.
Vindecarea inițială a plăgilor poate dura 5 până la 10 zile, perioadă după care suturile sau clipsurile vor fi îndepărtate. După aceasta, activitățile normale vor putea fi reluate.
Machiajul poate masca eventualele vânătăi apărute, acestea urmând să se reducă în următoarele săptămâni postoperatorii, asemenea cicatricilor și tumefierilor. Uneori, pot trece câteva luni până la o recuperare completă.
Aplicarea loțiunilor de protecție solară în mod constant, de-a lungul întregii vieți, și adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie la menținerea aspectului tânăr al pielii de la nivelul feței.
Riscurile procedurii de lifting facial frontal
Decizia de a face un astfel de lifting este una extrem de personală și pacienții trebuie să ia în considerare măsura în care beneficiile procedurii corespund cu obiectivele lor. Totodată, aceștia sunt nevoiți să țină cont și de riscurile și potențialele complicații la care se expun și să hotărască dacă sunt sau nu acceptabile.
Toate aceste aspecte sunt explicate în detaliu înaintea intervenției și, drept consecință, pacienții sunt rugați să semneze un formular. Prin acest document, aceștia își exprimă consimțământul cu privire la înțelegerea deplină a procedurii, a riscurilor și a complicațiilor asociate:
LIFTING FACIAL MIDFACE
Procedurile de lifting facial midface au rolul de a reîntineri zona mijlocie sau centrală a feței, de la pleoapa inferioară și până la buza superioară. Acestea presupun repoziționarea țesuturilor lăsate și creșterea volumului țesutului moale care, din cauza procesului de îmbătrânire, a expunerii la soare și a forțelor gravitaționale, se diminuează.
Procedurile chirurgicale
După cum menționam anterior, procedurile implică ridicarea și retensionarea țesuturilor faciale din zona centrală a feței, pentru a corecta:
- Pielea lăsată din zona obrajilor și a pomeților;
- Volumul diminuat al țesuturilor adipoase;
- Ridurile nazolabiale, șanțurile marionette și restul semnelor de îmbătrânire.
În general, inciziile efectuate pot fi localizate fie în zona superioară a liniei părului, fie sub pleoapa inferioară sau în interiorul cavității bucale.
Intervenția durează aproximativ două ore, timp în care pacienții se află sub anestezie locală administrată intravenos sau sub anestezie generală.
Recuperare
După terminarea intervenției, pacienții sunt nevoiți să poarte un pansament în jurul feței, pentru a reduce tumefierea și învinețirea.
Ulterior, aceștia primesc instrucțiuni specifice, care includ detalii precum:
- modul de îngrijire al zonei asupra căreia s-a intervenit chirurgical;
- medicația recomandată în vederea reducerii riscului de infecție și a vindecării;
- precauții generale, recomandări și interdicții;
- datele consultațiilor postoperatorii.
Pacienții se pot reîntoarce la activitățile cotidiene în una-două săptămâni de la intervenție.
Este recomandat ca aceștia să evite activitățile fizice solicitante în primele 3 săptămâni de la operație.
În mod normal, rezultatele sunt permanente. Utilizarea protecției solare în fiecare zi, însă, contribuie la menținerea aspectului întinerit al pielii, la fel ca adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui program regulat de exerciții fizice.
Riscurile procedurii de lifting facial midface
Alegerea unui lifting facial midface este una extrem de personală pentru pacienți. Este important ca aceștia să evalueze cu atenție dacă beneficiile procedurii corespund dorințelor lor și dacă sunt confortabili cu riscurile și complicațiile posibile.
Una dintre responsabilitățile medicului chirurg estetician este aceea de a explica în detaliu riscurile asociate acestei intervenții. Pacienții sunt, ulterior, rugați să semneze un formular de consimțământ, confirmând înțelegerea deplină a procedurii, a riscurilor și a eventualelor complicații:
LIFTING DE GÂT
Zona gâtului este una dintre cele mai vizibile părți ale corpului, iar aspectul acesteia este foarte important, întrucât evidențiază foarte rapid îmbătrânirea. Scopul intervenției de lifting al gâtului este acela de a reduce pielea în exces și de a întineri aspectul ei, eliminând ridurile și redându-i tonusul, prin întindere. Intervenția poate fi efectuată singură sau, dacă e necesar, împreună cu o altă procedură de lifting facial.
Un lifting de gât poate să trateze:
- bărbia dublă sau gușa;
- surplusul de piele în zona maxilarului;
- aspectul nedefinit al maxilarului;
- pielea în exces – ridurile;
- conturul nedefinit dintre gât, linia maxilarului și bărbie.
Proceduri chirurgicale
Liftingul de gât implică o serie de proceduri chirurgicale prin care aspectul regiunii gâtului este îmbunătățit. Acestea includ:
- îndepărtarea pielii în exces;
- îndepărtarea sau alterarea musculaturii gâtului;
- liposucție pentru îndepărtarea excesului de grăsime;
- injecții cu botox pentru îmbunătățirea aspectului benzilor inestetice de la nivelul gâtului.
Indicații preoperatorii
Cicatrizarea
Cicatricile sunt minime și, de cele mai multe ori, ascunse, fiind aproape insesizabile.
În cazul plastiei platysmei, se efectuează o mică incizie sub bărbie, precum și o incizie de tipul liftingului facial, în spatele fiecărei urechi. În schimb, în cazul pacienților mai tineri care au nevoie de un lifting al gâtului cu modificări minime la nivelul feței, poate fi realizată fie doar incizia sub bărbie, fie doar incizia în spatele urechilor.
Recuperare
Recuperarea după efectuarea procedurii de lifting de gât este una de durată. Majoritatea pacienților se pot reîntoarce la activitatea profesională după primele 10-14 zile de la operație.
În cazul în care aceștia practică sporturi de performanță sau se numără în lista persoanelor active, pacienții trebuie să aștepte minimum 3 săptămâni pentru a-și relua activitatea.
Riscurile operației de lifting de gât
Lifting facial
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii