TENOSINOVITA SAU DEGETUL ÎN RESORT
Patogenia
Pentru a înțelege pe deplin diagnosticul de deget în resort (tenosinovita flexorilor mâinii), este esențial să explorăm anatomia mâinii umane și modul în care ea este afectată de această afecțiune.
Degetul în resort pornește de la tendonul flexor al mâinii, care este responsabil de mișcarea de flexie a degetelor. Un tendon este o structură fibroasă rezistentă, care are rolul de a transmite forța generată de mușchi către oase, permițând astfel mișcarea articulațiilor.
În mod similar, tendonul flexor al mâinii face legătura între mușchii profunzi ai antebrațului și oasele falangiene distale ale degetelor. Acesta este situat într-un canal îngust cu rol de protecție și lubrifiere în timpul mișcării, ce poartă denumirea de teacă a tendonului.
Uneori, acest tendon flexor al mâinii se inflamează, fie din cauza factorilor mecanici (mișcări repetitive ale mâinii sau ale degetelor, suprasolicitare, traumatisme și leziuni suferite), fie din cauza celor inflamatori (boli inflamatorii cronice, afecțiuni tiroidiene, sarcina) sau a celor anatomici (îngustarea congenitală a tecii sinoviale).
În momentul inflamației, debitul sangvin ajuns la tendon crește, fapt ce poate conduce la acumularea de lichid și la umflarea sa. Terminațiile nervoase din tendon devin și ele sensibile din cauza inflamației și, drept urmare, mișcarea sau palparea tendonului pot deveni dureroase. Nu în ultimul rând, inflamația poate duce la formarea unor noduli dureroși, ce limitează mobilitatea tendonului.
Aceștia tind să irite teaca tendonului și să provoace o îngustare a spațiului din acest canal, provocând frecare și fricțiune în exces între tendon și teacă. Acest lucru agravează inflamația, care acum afectează și teaca tendonului, nu doar tendonul. Pentru că ambele structuri sunt inflamate și spațiul disponibil dintre ele este unul limitat, apar dificultățile de motricitate ale tendonului.
Degetele mari, arătătoare și mijlocii sunt adesea cele mai afectate de tenosinovită. Atunci când acestea se îndoaie, tendoanele inflamate împreună cu nodulii alunecă foarte greu prin canalul supraîngustat.
Din această cauză, degetele afectate pot rămâne blocate în poziția de flexie. Desigur, adăugând o presiune suplimentară asupra tendonului, degetele se pot reîntoarce la poziția inițială, dreaptă.
Simptomatologie deget în resort
Există o listă a simptomelor pe care pacienții afectați de tenosinovită le pot resimți, printre care se numără:
Deget în resort netratat
În cazul în care pacienții recunosc simptomatologia asociată și refuză să apeleze la ajutorul medical specializat, simptomele se pot agrava în timp, devenind extrem de dificil să își mai folosească mâna.
În plus, degetul afectat poate rămâne blocat în poziția de flexie pentru totdeauna și, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la ruptura tendonului flexor și la afectarea nervilor din deget.
Tocmai din aceste considerente, este recomandat să programați o consultație la cabinetul medicului specialist odată cu observarea primului simptom.
DEGET ÎN RESORT TRATAMENT
Diagnosticare tenosinovită
Diagnosticul de deget în resort se pune atât în urma unei verificări a istoricului medical și a simptomatologiei resimțite de pacient, cât și în urma unei examinări fizice. Uneori, medicul se poate folosi și de testele imagistice (radiografie/ecografie) în acest proces, iar în urma rezultatelor obținute, acesta va confirma, dacă este cazul, diagnosticul și va stabili stadiul de severitate al afecțiunii:
Totul este normal: nu există semne ale prezenței tenosinovitei și nici ale simptomatologiei specifice acesteia.
Apariția nodulilor: aceștia se pot simți la nivelul tendonului afectat și provoacă durere.
Mișcarea în resort: degetul afectat începe să se blocheze în poziția de flexie, iar apoi se deblochează, producând un sunet de pocnet.
Blocarea cu extensie activă: degetul afectat rămâne blocat în poziția de flexie și se poate debloca doar prin extensie forțată activă (punând presiune suplimentară asupra sa), cu ajutorul celeilalte mâini.
Blocarea cu extensie pasivă: din nou, degetul se blochează, însă deblocarea sa se poate face doar pasiv, punând presiune suplimentară asupra tendonului cu ajutorul unei alte persoane.
Blocare permanentă: degetul afectat rămâne blocat în poziția de flexie, fără a mai putea fi deblocat.
Tratament
Tratamentul chirurgical pentru degetul în resort are ca scop eliberarea tendonului flexor afectat, care este prins și inflamat în interiorul tecii sinoviale.
Eliberarea tendonului permite degetului să se miște din nou liber și fără durere.
Indicații preoperatorii
În perioada de dinaintea intervenției, pacienții trebuie:
Operație deget în resort
Intervenția chirurgicală pentru degetul în resort, cunoscută și sub numele de tenotomie sau tenoliză, poate fi efectuată fie cu o incizie mică, fie folosind tehnici percutanate.
În cazul primei variante, incizia are o dimensiune mai mică de 2 cm și este realizată sub anestezie locală. Prin intermediul acestei incizii, teaca sinovială inflamată este deschisă, iar tendonul este eliberat. Firele de sutură resorbabile sunt aplicate pentru închiderea inciziei, iar cicatricea rezultată este aproape imperceptibilă. Aceasta este una dintre principalele avantaje ale intervențiilor minim invazive, alături de perioada scurtă de recuperare. Operația în sine durează aproximativ 30 de minute, iar pacienții pot fi externați în aceeași zi.
În cazul celei de-a doua variante, se optează pentru o abordare percutanată, care înlocuiește incizia cu acele ghidate ecografic. Acestea sunt folosite pentru a tăia ligamentul și a ajunge la tendon. Deși această opțiune minimizează riscul de cicatrici sau răni, ea este considerată mai puțin eficientă și poate prezenta un risc mai mare pentru nervii și arterele din apropierea tendonului flexor. Operația percutanată nu implică folosirea firelor de sutură, iar pacienții se află sub anestezie locală în timpul celor 30 de minute ale intervenției.
Recuperare tendon deget
În general, în primele zile după operație se poate observa ameliorarea simptomatologiei degetului în resort. Cu toate acestea, procesul de recuperare poate dura chiar și 6-12 luni, interval care diferă în funcție de fiecare pacient în parte.
În perioada postoperatorie, medicul specialist recomandă pacienților:
Riscuri operație deget în resort
Ca orice altă intervenție de ordin chirurgical, și operația pentru degetul în resort presupune o serie de riscuri la care pacienții se supun în timpul procedurii:
Deget în resort
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii