TIPURI DE MAMELOANE
Intervențiile de corecție a areolelor și a mameloanelor sunt efectuate atunci când se observă discrepanțe sau anomalii în raport cu dimensiunea, forma sau poziționarea acestor componente anatomice mamare. În ceea ce privește tipologia mameloanelor căreia aceste proceduri se adresează, putem regăsi:
- 1
Mameloane ombilicate:
Au un aspect ușor retractat spre interior, având o formă de „buton”. Vârful său este singurul care se retrage, o parte din areolă rămânând vizibilă.
- 2
Mameloane înfundate:
Au un aspect retractat mai adânc spre interior și o formă asemănătoare cu un „coș”. În cazul acestora, vârful și o parte mai mare a areolei se retrag spre interior.
- 3
Mameloane învaginate:
Sunt complet retractate către interior, având o formă de „crapătură”. Atât vârful, cât și areola se retrag complet, necesitând adesea stimulare pentru a ieși în evidență.
CAUZELE APARIȚIEI ACESTOR TIPURI DE MAMELOANE
Principalele două cauze care pot conduce la apariția mameloanelor ombilicate, înfundate sau învaginate sunt:
- Cauzele genetice;
- Sarcina, întrucât în urma sa țesutul mamar se poate pierde;
- Scurtarea canalelor galactofore, nemaipermițând mamelonului să rămână protuberant.
În cazul în care observați că mamelonul este învaginat, trebuie să faceți un control de specialitate cât mai curând posibil. Adesea, acesta poate desemna o patologie importantă.
CORECȚIE MAMELON
Intervenția
Procesul de corecție a areolelor și a mameloanelor începe odată cu cea dintâi consultație în cabinetul medicului specialist. În cadrul acesteia, va fi determinat gradul de ombilicare mamelonară. Pe de-o parte, unele mameloane pot fi ombilicate pe anume perioade de timp. Pe de altă parte, unele dintre ele prezintă un grad mai sever de ombilicare și nu ies niciodată în relief.
Procedura implică realizarea unei mici incizii în vârful mamelonului, urmată de întinderea cu grijă a țesutului fibros din interiorul său. Unul dintre aspectele primordiale către care atenția medicului estetician se îndreaptă are legătură cu canalele galactofore. Acestea trebuie protejate, pentru a asigura menținerea funcției de alăptare, în cazul în care pacienta dorește să alăpteze ulterior.
Odată ce mamelonul este eliberat și se află într-o poziție normală, proeminentă, sunt plasate fire de sutură speciale în interiorul său. O sutură se va efectua și în jurul bazei mamelonului, pentru un plus de stabilitate și forță. Toate aceste fire se dizolvă în 10 până la 14 zile, iar incizia inițială nu va fi vizibilă.
Intervenția se realizează în general sub anestezie locală, nu necesită internare și durează aproximativ o oră sau două. Pacientele se pot reîntoarce la activitățile normale după 1-2 zile.
Recuperare
Rezultatele intervenției de corecție a memelonului pot fi observate imediat, iar vindecarea nu implică un proces îndelungat. Imediat după finalizarea procedurii, se recomandă respectarea unei perioade de repaus și implicarea strict în activitățile ușoare.
Pacientelor le sunt interzise ridicarea greutăților, dormitul pe burtă, purtarea hainelor strâmte sau efortul fizic solicitant. Durerea resimțită va fi una neglijabilă, însă medicul va recomanda oricum analgezice pe care pacientele le pot lua în primele zile postoperatorii.
Efecte secundare
În cazul acestei intervenții, efectele secundare apar foarte rar. Cu toate acestea, pacientele se expun următoarelor riscuri:
- Infecții sau reacții adverse rezultate în urma anestezicului;
- Senzații de disconfort;
- Riscul de pierdere a capacității de alăptare.
Contraindicații
Intervenția nu este recomandată persoanelor cu probleme de cicatrizare a țesuturilor sau celor cu patologii ale sânului.
MICȘORARE MAMELON
În cazul unor mameloane mărite, mult prea extinse și inestetice, se poate realiza o procedură de corecție. Aceasta poate fi efectuată și în combinație cu o operație de augmentare mamară, reducție mamară sau mastopexie.
Intervenția de reducere a dimensiunii mamelonului se realizează sub anestezie locală și, la fel ca cea de corecție a mamelonului, nu implică internarea pacientelor. Aceasta durează în jur de 30 de minute – o oră, în funcție de tehnica aleasă și de gradul de corecție necesar.
În cadrul consultației preoperatorii, va fi discutat gradul de micșorare dorit și va fi stabilită porțiunea mamelonului care trebuie redusă. În funcție de forma mamelonului, reducerea poate fi realizată în raport cu lungimea și lățimea sa, sau în raport cu ambele:
CORECȚIE AREOLE MĂRITE
Intervenția
Chirurgia de corecție a areolelor mărite se realizează prin eliminarea unei părți a areolei. Procesul poate fi efectuat fie printr-o incizie de-a lungul marginii inferioare a areolei, fie printr-o incizie în jurul bazei mamelonului. Areola mamară foarte lărgită poate necesita o sutură periareolară. Mai precis, este vorba despre o incizie verticală care pornește de la mamelon și continuă în jurul areolei, fiind apoi închisă în formă circulară.
În timpul consultației preoperatorii, vor fi discutate atât gradul de reducere a areolei, cât și efectul estetic dorit de către pacientă. În urma acestei discuții, medicul estetician va recomanda tipul de procedură potrivită pentru fiecare caz în parte.
Operația se efectuează, de obicei, sub anestezie locală, fără internare, timp de aproximativ 2 ore. Toate firele de sutură folosite se vor dizolva de la sine în primele 10-14 zile de la intervenție, fără ca incizia inițială să rămână vizibilă. După primele două zile, pacientele se pot reîntoarce la activitățile normale.
Posibile complicații
Operația de corecție a areolelor mărite implică foarte rar apariția complicațiilor. În eventualitatea în care acestea apar, pacientele se pot aștepta la apariția seroamelor, a infecțiilor localizate sau a unor mici hematoame.
Corecție a areolelor și a mameloanelor
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii