DIAGNOSTICUL DUPUYTREN
Ce este boala Dupuytren?
Boala Dupuytren este o maladie ce afectează țesutul situat sub pielea palmară, mai precis, țesutul care se află la baza degetelor mâinii. Din cauza acestei afecțiuni, acest țesut începe să se îngroașe, zona afectată transformându-se ulterior într-un nodul sau într-o bandă fibroasă.
Această contractură a țesutului afectează cu precădere degetul inelar și pe cel mic, care încep să se îndoaie înspre palmă. În cazurile incipiente ale afecțiunii, îndreptarea degetelor este dificilă, dar posibilă. În schimb, în cazurile în care boala se află în stadiile avansate, degetele tind să rămână permanent în poziția de flexie.
Dupuytren cauze
Până în prezent, nu a fost descoperită o cauză exactă a maladiei Dupuytren. În schimb, există o serie de factori care ar putea fi responsabili pentru declanșarea sa:
Clasificare și simptomatologie
Riscuri asociate
În cazul în care pacienții afectați de boala Dupuytren evită să apeleze la ajutorul medical specializat, starea acestora de sănătate riscă să se agraveze. Contracturile degetelor, la fel ca rigiditatea articulară vor afecta nu doar mobilitatea mâinii și aspectul său, ci și capacitatea pacienților de a finaliza activitățile de zi cu zi.
ATENȚIE! Nu ignorați simptomele bolii Dupuytren! Programați o consultație la cabinetul dr. Beedasy pentru a primi un diagnostic corect și pentru a beneficia de un tratament adecvat.
DIAGNOSTICARE BOALA DUPUYTREN
În cazul maladiei Dupuytren, stabilirea diagnosticului se face în urma unui consult medical, efectuat la cabinetul doctorului specialist. În cadrul acestuia, este verificat istoricul medical al pacienților, precum și simptomatologia resimțită, urmând mai apoi ca aceștia să fie supuși și unei examinări fizice, ce are ca scop:
- identificarea și localizarea nodulilor și a benzilor fibroase din palmă;
- stabilirea gradului de contractură al degetelor, folosind un instrument de măsurare al articulațiilor denumit goniometru;
- testarea funcțiilor de motricitate ale mâinii și ale degetelor;
- verificarea simptomatologiei resimțite (senzații de durere, sensibilitate etc.).
În cazurile rare, pot fi necesare investigații imagistice (radiografie sau ecografie) pentru a realiza un diagnostic diferențial.
DUPUYTREN TRATAMENT
Maladia Dupuytren nu este o afecțiune periculoasă, însă cu siguranță aceasta poate afecta calitatea vieții de zi cu zi a pacienților.
Deși nu există un tratament curativ pentru aceasta, există soluții la care pacienții pot apela, pentru a ameliora simptomatologia și pentru a-i încetini evoluția. În acest sens, intervenția chirurgicală se numără printre cele mai frecvent întâlnite forme de tratament în rândul pacienților, în special în cazul celor a căror mobilitate a mâinii a fost grav afectată.
Boala Dupuytren operație
ATENȚIE! Rolul acestor intervenții este acela de a ameliora temporar simptomatologia bolii Dupuytren. Acestea nu asigură vindecarea definitivă a afecțiunii și nici nu împiedică o posibilă recidivă a sa.
Recuperare după operație Dupuytren
Procesul de recuperare poate dura mai multe luni. Îmbunătățirea semnificativă a mobilității mâinii și a degetelor poate fi observată după 3-6 luni, dacă sunt respectate recomandările medicului:
Riscurile asociate intervenției
Intervențiile chirurgicale pentru boala Dupuytren pot prezenta anumite riscuri, deși sunt considerate, în general, proceduri sigure. Cu toate acestea, este conștientizarea posibilelor complicații este esențială pentru o decizie informată cu privire la tratament:
Boala Dupuytren
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii