ABDOMINOPLASTIA
Ce presupune o operație de abdominoplastie?
Chiar și persoanele care au o greutate normală și un corp bine proporționat pot să aibă un abdomen evidențiat, lax, cu un tonus muscular slab, iar asta cu ajutorul unei operații de abdominoplastie.
Cele mai afectate sunt pacientele care au avut o sarcină. În timpului sarcinii, uterul crește, se dilatează, iar peretele abdominal se întinde, creându-se adesea o laxitate. Această patologie se numește diastazis de mușchi drepți abdominali și poate fi corectată doar chirurgical, indiferent de cât de mult sunt lucrați mușchii în sala de sport.
Rolul procedurii de abdominoplastie este acela de a înlătura excesul de grăsime – dacă este combinată cu intervenția cu liposucție abdominală, sau de piele din zona abdominală. Deseori, aceasta contribuie și la repararea musculaturii abdominale slăbite sau distanțate, creând un perete abdominal mai plat și mai ferm. În plus, prin excizarea excesului de piele din zona abdominală, vergeturile pot fi și ele diminuate.
Cauzele excesului de grăsime sau piele din zona abdominală
Printre cauzele excesului de grăsime sau piele din zona abdominală se numără:
- sarcina;
- avansarea în vârstă;
- variațiile mari de greutate;
- intervențiile chirurgicale anterioare.
Abdominoplastia este o intervenție foarte individualizată, pe care este recomandat să o faceți pentru dvs., nu pentru a îndeplini dorințele altcuiva sau pentru a semăna unei imagini ideale.
TIPURI DE ABDOMINOPLASTIE
1. Abdominoplastie totală
Este o intervenție chirurgicală mai extinsă. Include atât o incizie de-a lungul zonei inferioare a abdomenului, cât și o incizie la nivelul buricului. În urma acestora, se elimină excesul de piele de deasupra buricului și până în zona pubisului, și se aliniază și întăresc mușchii abdominali.
2. Abdominoplastie parțială (mini-abdominoplastia)
Se potrivește persoanelor cu piele laxă și celor care au țesut adipos localizat sub ombilic, într-un grad mediu spre mic. În cazul acestei intervenții, se face o singură incizie cu o dimensiune ce se poate întinde pe toată lungimea abdomenului. Mini-abdominoplastia nu presupune repoziționarea ombilicul, ci doar separarea acestuia de țesuturile înconjurătoare.
3. Abdominoplastie modificată
Este o intervenție chirurgicală care se situează între cea totală și cea parțială. Este ideală pentru pacienții ai căror mușchi subombilicali sunt slăbiți, iar țesutul adipos este lăsat în mod nenatural.
4. Abdominoplastie extinsă
Este intervenția chirurgicală care se extinde către flancuri. În cazul acesteia, inciziile sunt prelungite în lateral, de-o parte și de alta a taliei. În acest fel, se pot elimina excesul de grăsime și cel de piele din zona flancurilor. În cadrul operației, se poate crea un nou ombilic în armonie cu noul contur corporal.
5. Abdominoplastie circumferențială (lifting corporal inferior)
ideală pentru pacienții care au pierdut masiv în greutate în urma unei operații bariatrice. Aceștia se confruntă cu cantități masive de piele lăsată, astfel că această intervenție le va tonifia mușchii și elimina excesul de piele și țesut adipos.
În cadrul intervenției, se poate crea un nou ombilic și se efectuează un lifting de fese.
6. Abdominoplastie în T
Vizează pacienții care au probleme în zona superioară a abdomenului. Excesul de țesut adipos se elimină printr-o tehnică verticală ascendentă, cicatricile fiind ascunse în pliul sânilor.
Astfel, rezultatul este cel al unei talii mai subțiate, poziția inițială a ombilicului fiind păstrată. Este o tehnică mai rar folosită, din cauza cicatricii verticale ce se întinde de-a lungul abdomenului.
Pacienții care optează pentru această variantă trebuie să fie conștienți și să accepte existența acesteia. Procedura este dedicată exclusiv pacienților post-bariatrici, care au experimentat o pierdere masivă în greutate, rezultând într-o excesivă slăbire a pielii, în special în direcția orizontală.
Oricare dintre toate aceste tipuri de abdominoplastie poate fi asociat cu liposucția, pentru o remodelare corporală mai precisă.
Complicații și riscuri
Ca orice altă intervenție chirurgicală, și abdominoplastia implică o serie de riscuri. Printre acestea se numără:
Este foarte important să urmați recomandările post-operatorii pentru a preveni apariția unor astfel de complicații.
OPERAȚIA DE ABDOMINOPLASTIE
Indicații preoperatorii
Înainte ca intervenția de abdominoplastie să fie realizată, pacienții trebuie să aibă în vedere faptul că:
- aceasta trebuie efectuată în afara perioadei menstruale;
- procedura va fi amânată, în cazul în care pacienții se confruntă cu o răceală sau o infecție în organism;
- pacienții trebuie să evite expunerea în exces la soare;
- pacienții trebuie să evite adoptarea unui stil alimentar sau a unei diete drastice, întrucât acestea pot îngreuna și întârzia vindecarea postoperatorie;
- pacienții trebuie să anunțe personalul medical în cazul în care suferă de probleme de sănătate (probleme vasculare, pulmonare, neurologice sau cu sângerarea, epilepsie, infarct, diabet, tensiune, alergii la diverse medicamente);
- în cazul fumătorilor, viciul trebuie eliminat cu 1-2 săptămâni înainte de operație, acesta putând fi reluat abia după minimum 2 luni de la intervenție;
- în noaptea de dinaintea intervenției, consumul de lichide sau alimente este strict interzis.
Procedura chirurgicală
Abdominoplastia este o intervenție realizată sub anestezie generală și durează între 2 și 5 ore, în funcție de complexitatea cazului. Adesea, partea inferioară a abdomenului este cea care va fi excizată, chiar sub linia lenjeriei.
Cea de-a doua incizie se face în jurul zonei buricului, eliberându-l de țesuturile din jur. Mai apoi, pielea și țesutul adipos de pe musculatură sunt îndepărtate, iar dacă este cazul, mușchii abdominali sunt întăriți.
Pielea și țesutul gros vor fi întinse în jos, îndepărtându-se excesul. De cele mai multe ori, repoziționarea ombilicului devine necesară, astfel că se taie o nouă gaură în care acesta să poată fi fixat. Pentru a evita acumularea de sânge în zona operată, medicul va poziționa 1-2 tuburi de dren timp de câteva zile.
Recuperare după operație abdominală
Recuperarea după operația intervenția de abdominoplastie este una de lungă durată și presupune multă răbdare din partea pacientului. Imediat după intervenție, se va pune un corset special (burtieră), ce trebuie purtat timp de minimum 4 săptămâni, în funcție de recomandările medicului.
În perioada postoperatorie nu este recomandat sedentarismul, însă, desigur, pacienții nu trebuie să se forțeze. Obiectivul este acela de a evita formarea cheagurilor de sânge prin mobilizare activă. Pentru a putea depăși mai ușor această perioadă, medicul va prescrie medicamente pentru durere.
Firele se vor scoate la 12 zile de la operație. Ulterior, la 6-8 săptămâni de la intervenție, se poate apela la exerciții ușoare de gimnastică medicală. În acest fel, musculatura abdominală va începe să se tonifieze.
Cicatrizare
Abdominoplastia este o intervenție complexă, care implică, într-adevăr, formarea unor cicatrici, însă acestea sunt suportabile în raport cu efectul lor. Într-un interval de 6 luni de la operație, acestea se înroșesc și se umflă. După aproximativ 9 luni – 1 an, însă, acestea se aplatizează și se deschid la culoare.
Cicatricile sunt realizate astfel încât să poată fi ascunse de linia chilotului sau de cea a costumului de baie. Pentru a nu risca colorarea inestetică a cicatricilor, se recomandă ca expunerea la soare a zonelor afectate să fie minimă. Indicația este valabilă pentru primele 12 luni de la efectuarea operației de abdominoplastie. Desigur, medicul poate recomanda și unguente care să amelioreze în timp aspectul cicatricilor.
Rezultatele abdominoplastiei
Deși rezultatele abdominoplastiei sunt, tehnic vorbind, permanente, există cazuri în care acestea pot fi diminuate de fluctuațiile mari de greutate. Recomandăm celor care doresc să slăbească substanțial sau doamnelor care au în plan o sarcină să amâne abdominoplastia până la stabilizarea greutății.
Abdominoplastia nu înlocuiește scăderea în greutate sau un program adecvat de exerciții fizice. Totodată, prin această intervenție nu se pot corecta în totalitate vergeturile din zona abdomenului. Uneori, însă, acestea pot fi eliminate sau ameliorate într-o oarecare măsură atunci când abdominoplastia este efectuată în zona situată sub ombilic.
Abdominoplastie
Programează o consultație
Vrei să afli mai multe despre această procedură sau dorești o programare?
Folosește formularul alăturat sau sună-mă la 0757.37.26.48
"*" indică câmpurile obligatorii