Multe femei remarcă modificări notabile la nivelul sânilor după naștere, din cauza sarcinii și a alăptării. Aceste transformări, precum reducerea volumului, lăsarea sânilor și schimbările la nivelul areolelor și mameloanelor, le pot afecta încrederea în sine și le determină pe unele dintre ele să recurgă la chirurgie mamară. În acest context, una dintre întrebările care le frământă pe multe dintre mămici este următoarea: le va fi afectată capacitatea de a alăpta atunci când vor recurge la operațiile chirurgicale?
Chirurgie mamară: posibile motive de îngrijorare
Dorința de a-și recăpăta încrederea în sine după naștere provoacă o deschidere mai mare către procedurile estetice în rândul proaspetelor mămici. Cu toate acestea, unele dintre ele ezită să consulte un medic estetician din cauza temerilor legate, în special, de producția de lapte.
Mai exact, există o teamă comună că aceste intervenții ar putea afecta țesutul glandular responsabil pentru producerea laptelui, punând astfel în pericol capacitatea de a alăpta.
De asemenea, multe femei își fac griji cu privire la riscul de infecții sau alte complicații care pot apărea după aceste proceduri. Perioada de recuperare postoperatorie este un alt factor descurajator, deoarece recuperarea după o intervenție chirurgicală, în paralel cu îngrijirea unui nou-născut, poate fi o adevărată provocare.
Adevărul este că recomandările medicale spun că intervențiile chirurgicale ar trebui să fie programate la cel puțin 6-12 luni după naștere, sau după încheierea alăptării, în cazul unei sarcini recente. Această recomandare este influențată de modificările hormonale, precum și de transformările glandei mamare, ale pielii și ale țesuturilor frecvente în această perioadă.
Procedurile chirurgicale la nivelul sânilor pot fi efectuate în siguranță însă, mai ales sub îndrumarea unui specialist calificat, precum dr. Amit Beedasy. Cu o planificare riguroasă și o execuție precisă, se pot obține rezultate estetice remarcabile, fără a afecta sănătatea mamei sau a bebelușului.
Proceduri de chirurgie mamară
Augmentarea mamară:
Mastopexia (ridicarea sânilor):
Corecția sânilor:
Reducerea sânilor:
Impactul intervențiilor mamare asupra alăptării viitoare
Deoarece aceste proceduri nu se pot efectua în timpul sarcinii sau al perioadei de lactație, nu vor avea impact asupra alăptării actuale. Dar cum rămâne cu viitoarele sarcini? Se poate ca printr-o intervenție de chirurgie mamară să fie afectată capacitatea de a alăpta în viitor?
În ceea ce privește augmentarea mamară, studiile arată că implanturile plasate sub mușchi au un impact mai redus asupra alăptării comparativ cu cele plasate deasupra. În general, implanturile cu silicon nu afectează alăptarea, dacă operația este realizată corect. Temerea că siliconul sau soluțiile saline ar putea contamina laptele nu este justificată, deoarece aceste substanțe nu se infiltrează în lapte și nu sunt dăunătoare pentru copil. Cu toate acestea, în anumite cazuri, pentru a obține cele mai bune rezultate, chirurgul poate fi nevoit să intervină asupra structurii glandei mamare, ceea ce ar putea afecta capacitatea de a alăpta, mai ales dacă sânii au o formă atipică.
Procedura de lipofilling, pe de altă parte, afectează, de regulă, mai puțin capacitatea de a alăpta, deoarece nu implică utilizarea de implanturi sau tăierea țesutului glandular. Cu toate acestea, pe termen lung, o parte din grăsimea transferată poate fi reabsorbită de corp, ceea ce ar putea modifica rezultatele.
Pacientele care apelează la mastopexie trebuie să știe că unele tehnici de ridicare a sânilor pot implica o repoziționare semnificativă a mamelonului și a areolei, ceea ce poate influența funcționarea ductelor lactifere. Pentru a reduce riscurile, chirurgii utilizează metode care păstrează cât mai mult din structura glandulară.
În schimb, procedurile de corecție a sânilor nu afectează, în general, alăptarea, dar este esențial ca ele să fie realizate de un specialist care să minimizeze riscul de afectare a nervilor și ductelor mamare. Dacă procedura implică micșorarea areolelor sau repoziționarea mameloanelor, este important ca țesutul care conectează mamelonul la sistemul ductal să rămână intact, pentru a nu compromite alăptarea.
În cazul intervenției de corectare a asimetriei mamare, influența asupra capacității de a alăpta poate fi minimizată dacă intervenția chirurgicală este efectuată având grijă să se mențină integritatea structurilor glandulare și a ductelor lactifere.
Nu în ultimul rând, intervenția de reducere a dimensiunii sânilor poate avea un impact asupra capacității de a alăpta, riscul poate fi gestionat prin tehnici care păstrează cât mai mult din structura glandulară. Totuși, reducția mamară nu este recomandată femeilor care intenționează să rămână însărcinate sau să alăpteze în viitorul apropiat, deoarece acest proces ar putea afecta rezultatele operației.
Chirurgie mamară în timpul alăptării: sfaturi practice
Pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la intervențiile chirurgicale mamare, pacientele trebuie să înțeleagă că aceste proceduri estetice nu pot fi realizate și în timpul alăptării.
În caz contrar, există riscul de complicații, risc care ar putea fi evitat, de altfel, prin amânarea intervenției timp de câteva luni, oferind sânilor timpul necesar pentru a reveni la forma lor stabilă. Pacientele pot obține, astfel, o imagine mai clară asupra opțiunilor pe care le au la dispoziție, iar rezultatele intervențiilor vor fi mai precise.
Un alt aspect important de luat în considerare sunt fluctuațiile hormonale care apar după sarcină și alăptare. De exemplu, în cazul augmentării mamare prin lipofilling, aceste fluctuații pot influența retenția țesutului adipos injectat, ceea ce ar putea afecta rezultatul final al intervenției. Din acest motiv, este esențial ca pacientele să aștepte câteva luni până când greutatea lor se stabilizează.
Consultarea unui chirurg plastician experimentat este, de asemenea, esențială. Discutând cu un specialist, pacientele pot obține informații detaliate despre impactul diferitelor proceduri asupra alăptării și recuperării, ceea ce le va ajuta să ia o decizie informată.
Pentru a programa o consultație alături de dr. Amit Beedasy, un expert în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, pacientele pot suna la numărul de telefon +40757372648 sau pot trimite un mesaj la adresa de e-mail contact@dramit.ro.
CITEȘTE ÎN CONTINUARE