Când ne gândim că încă din anul 2006 și până în prezent, augmentarea mamară a rămas a doua cea mai populară intervenție plastică la nivel mondial, am putea crede că societatea a ajuns să accepte complet rolul și benficiile acestei proceduri. Totuși, realitatea este una diferită. Până să ajungă la cabinetul medicului estetician, doamnele și domnișoarele care optează pentru mărirea sânilor se lovesc de extrem de multe bariere mentale – fie ele proprii sau nu. Iată care sunt marile probleme cu care se confruntă pacientele și ce pot face pentru a se asigura că iau decizia potrivită pentru ele însele.

Mărirea sânilor - Dr. Amit Beedasy

1. Mărirea sânilor în ochii pacientelor

Augmentarea mamară reprezintă o intervenție chirurgicală estetică prin volumul și forma sânilor pot fi îmbunătățite folosind fie implanturi, fie transferul de grăsime autologă. Rolul procedurii este acela de a le ajuta pe paciente să își îmbunătățească imaginea de sine, să se simtă mai încrezătoare și să își armonizeze proporțiile corpului.

Sânii reprezintă, fără dar și poate, una dintre cele mai vădite expresii ale feminității. Drept urmare, e normal ca unele dintre femei să își dorească să își modeleze această trăsătură distinctivă pentru a se simți mai în acord cu propria imagine despre frumusețe.

Această dorință poate fi alimentată de o multitudine de factori, de la presiunile sociale și culturale, până la dorința de a-și îmbunătăți viața sexuală, de a-și corecta anumite complexe legate de aspectul fizic sau pur și simplu de a se simți mai bine în pielea lor. Fiecare femeie are motivele sale unice pentru a-și dori o augmentare mamară, iar decizia de a recurge la această intervenție este una profund personală.

Ceea ce este esențial ca pacientele să înțeleagă este că, deși este normal și sănătos să facă schimbări asupra propriului corp, cu atât mai mult dacă au suferit din cauza aspectului sânilor lor, este important să învețe să se aprecize atât cu, cât și în lipsa intervențiilor estetice. Decizia de a se supune unei proceduri de mărire a sânilor trebuie să fie luată din raționamentele potrivite, și nu ca urmare a unei stări emoționale negative sau a unui deficit pe care pacientele îl resimt în viața personală și pe care, din păcate, niciun tip de intervenție chirurgicală nu le poate rezolva. Acestea trebuie să aibă așteptări realiste nu doar în ceea ce privește rezultatele fizice pe care mărirea sânilor le poate avea, cât și în privința efectelor psihologice ale operației. Odată ce aceste aspecte sunt clarificate, pacientelor le va fi mult mai ușor să decidă dacă acest tip de intervenție li se potrivește, într-adevăr.

2. Mărirea sânilor în ochii societății

Sânii au reprezentat întotdeauna un subiect de controversă în ochii societăților occidentale și orientale deopotrivă. E de ajuns să privim unul dintre tablourile de acum câteva secole pentru a ne da seama că, în timp ce pentru unele popoare portretizarea la vedere a sânilor era considerat un semn al feminității și voluptății, pentru altele, mai conservatoare, ascunderea lor era un semn al modestiei și decenței.

Însă la fel de controversat a fost și gestul de a recurge la operațiile estetice. Acuzarea femeilor că ar recurge la trucuri pentru a-și îmbunătăți aspectul este un stereotip care a traversat secolele. Încă de acum mai bine de 400 de ani, societatea acuza femeile care recurgeau la diferite trucuri de înfrumusețare și le blama, sub motivul că acestea doreau să își găsească un soț și atât. Asta se întâmpla deși aceeași societate impunea anumite standarde de frumusețe și blama femeile care nu corespundeau acestor idealuri.

Nu e greu să ne dăm seama că societatea de atunci și cea de astăzi nu sunt cu mult diferite dintr-un anumit punct de vedere. Societatea a ajuns să pună o etichetă negativă asupra pacientelor din cauza exceselor și a operațiilor cu implanturi exagerat de mari. Vedem prea des în media cazuri de paciente care au optat pentru intervenții de augmentare mamară disproporționate și chiar vulgare.

Mai mult, există o respingere nejustificată cu privire la rezultatele pe care le oferă chirurgia plastică. Se consideră că femeile care apelează la chirurgie estetică își neagă feminitatea naturală și încearcă să se conformeze unor idealuri artificiale. Adevărul este că rolul procedurilor de augmentare mamară este întocmai de a oferi pacientelor un aspect cât se poate de natural și estetic, fără a devia de la proporțiile firești.

Există, desigur, și excepții de la regulă. Aceste cazuri restrânse au ajuns, din păcate, să monopolizeze opiniile marii majorități nu prin frecvența, cât prin prin impactul vizual puternic pe care îl au în media și în cultura populară. Imaginile unor rezultate exagerate și nefirești au contribuit la crearea unui stereotip negativ asupra întregii industrii de chirurgie estetică.

Cu siguranță, există și exemple pozitive de persoane publice care și-au asumat deschis intervențiile estetice și au contribuit la normalizarea lor. Însă, impactul acestor exemple pozitive este încă umbrit de stereotipurile negative persistente. Multe dintre pacientele care doresc o mărire a sânilor încă nu pot vorbi deschis despre acest subiect fără a se simți stigmatizate sau etichetate pe baza unor preconcepții.

Sfatul dr. Beedasy pentru acestea este acela de a se asigura că iau decizii în funcție de propriile nevoi și dorințe, fără a se lăsa influențate de standardele de frumusețe impuse de societate.

3. Mărirea sânilor în ochii celor dragi

Pentru o pacientă a recurge la o operație de mărire a sânilor nu înseamnă doar a-și satisface o nevoie personală, ci și a te expune și a deveni vulnerabilă. În astfel de momente, e crucial ca acestea să aibă un punct de sprijin în familie și prieteni. Însă nu de puține ori, persoanele apropiate întârzie să le ofere sprijinul moral de care au nevoie.

Uneori, aceștia nu cred în necesitatea procedurii, alteori desconsideră ideea din motive financiare sau în baza preconcepțiilor mai sus menționate. Există însă și diverse situații în care partenerul are anumite insecurități și consideră că o astfel de intervenție poate amenința relația de cuplu.

Se poate însă ca această reticență să se nască pe fondul fricilor asociate expunerii unei intervenții chirurgicale sau din cauza corelației nefondate dintre procedurile de augmentare mamară și posibilitatea de a dezvolta cancer la sân.

În aceste situații, este recomandat ca pacientele să discute onest motivele pentru care doresc o mărire a sânilor și să se informeze temeinic cu privire la condițiile în care procedura are loc. În acest fel, pot răspunde tuturor întrebărilor primite din partea celor dragi și pot crea împreună un plan prin care se pot organiza eficient.

Nu în ultimul rând, pentru o gestionare mai bună a situației, este important ca pacienta să aibă o discuție deschisă cu medicul chirurg. Acesta poate oferi toate informațiile cu privire la procedură, cu privire la riscurile și beneficiile sale. Ghidul nostru de 5 întrebări pe care să le pui doctorului tău înainte de augmentarea mamară ar putea fi de folos în acest sens.

Programările la cabinetul dr. Amit Beedasy se pot face aici.

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Distribuie articolul

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare